Stockholmsbörsen rörde sig som väntat mestadels sidledes under onsdagen. Inte förrän Ben Bernanke började tala och kom till meningen att det finns skäl för en fortsatt extremt låg räntenivå ökade riskaptiten och Sverige följde USA och omvärlden uppåt. De ”positiva” beskeden från Ben Bernanke dämpades något av statistiken över försäljningen av nya enfamiljshus som sjönk i januari, till skillnad mot förväntningarna.
När börsen stängde hade OMXS30 stigit med 0,2 procent till 944,3 punkter. Omsättningen uppgick till 12,5 miljarder kronor, vilket var 13 procent lägre än genomsnittet för de senaste tre månaderna.
Plankan var relativt platt hela dagen och det var inte mycket att göra förrän eventuellt de senaste 90 minuterna.
Bästa bransch blev finans som steg 0,5 procent. Nordea steg 1,0 procent till 69,20 kronor. SHB steg 1,0 och SEB 0,7 procent.
Ericsson var börsens högst omsatta aktie och steg 0,2 procent till 71,15 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien upp motsvarande 0,1 procent i USA. Sandvik och Volvo tillhörde de högst omsatta men båda aktierna backade 1,3 respektive 0,2 procent.
Näst bästa bransch blev telekom där TeliaSonera som tyngst i sektorn steg med 0,5 procent til 49,60 kronor. Tele2 backade 0,3 procent till 106,50 kronor. Bäst blande de som väger mest i sektorn gick Millicom som steg 1,2 procent och välskötta DGC One som steg 4,3 procent. Jag brukar inte titta på småbolag, men DGC tillhör undantagen, som jag skrivit många gånger tidigare, men det tål att upprepas.
Sämre gick det för råvaru- och detalhandeln som blev gårdagens sämsta sektorer. SCA backade 0,7 procent till 105,80 kronor. Boliden fortsatte nedåt med 0,4 procent till 87,00 kronor. Axfood föll med 1,3 procent.
Även verkstad hade det tungt och tungviktaren Sandvik föll med 1,3 procent till 77,65 kronor. Volvo fortsätter att brottas med problem, inte bara med ledningen. Igår presenterades försäljningssiffror för januari som visade att försäljningen sjönk med 0,2 procent till 60,40 kronor.
Husqvarna redovisade en större förlust än väntat och aktien föll med 1,7 procent till 47,10 kronor.
Oron för situationen i PIIGS:FS-länderna tilltar under morgonen efter det att Standard & Poor hotat med att sänka kreditbetyget ytterligare ett eller två steg inom en månad. De proteststrejker som blossat upp i Grekland de senaste dagarna hintar om att det kan bli svårt att genomföra den kraftfulla åtstramningspolitik som krävs för att få landet på fötter. Det är mycket skit som skall upp till ytan i de sydeuropeiska länderna och det är ytterligare bra bevis på hur dåligt det fungerar att skapa hållbara ekonomier genom bidrag, det gäller för övrigt inte bara länder. Jag anser för övrigt att de flesta bidrag skapar snedvriden konkurrens och vill gärna ha igång en debatt om bidrag till gammelmedia, energipolitik, folk som inte vill arbeta osv.
Följande intressanta svenska bolagsrapporter idag: Lundin Mining (kl 15.30), Rörvik Timber, Swedish Match (kl 8.00)
Följande intressanta utländska bolagsrapporter idag:
Allianz (kl 7.30), Deutsche Telekom, France Telecom (kl 7.30), GAP (kl 22.00), Nyrstar (kl 7.00), Telecom Italia, TRW (kl 13.00)Viktigaste siffrorna idag kommer som vanligt från USA. Klockan 14.30 är det dags för order av varaktiga varor och antal nyanmälda arbetslösa för vecka 7.
Klockan 16.00 är det dags för husprisindex i USA för december.
Ben Bernanke fortsätter att presentera sin halvårsvisa penningpolitiska rapport från klockan 15.00.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
I USA var inledningen skvalpig men humöret vände uppåt och riskaptiten ökade något efter Ben Bernankes tal och löften om fortsatt lågräntepolitik. Bankaktierna lyfte på besked och fick börserna att lyfta. S&P 500 steg 1,0 procent till 1105 punkter. DJIA steg 0,9 procent och stängde på 10374 punkter. Nasdaq Composite avancerade 1,0 procent till 2236 punkter.
Bankaktierna gick starkt efter Ben Bernankes tal och Bank of America avancerade 2,5 procent och JP Morgan med 2,4 procent.
Sämre gick det för Google, som sjönk med 0,7 procent efter besked om klagomål till EU-kommissionen om konkurrensbegränsningar.
På den amerikanska S&P 500 terminen noterar vi att det varit breda nedgångar under morgonen i Asien och det ser ut att kunna bli en nedgång på i storleksordningen 0,4 procent under inledningen.
I Asien är det mestadels nedåt nu på morgonen efter den förnyade oron över utvecklingen i Grekland. Euron föll brant mot den japanska yenen till ettårslägsta 120,50. De flesta asiatiska börser föll. Kina höll emot inledningsvis, men drogs med nedåt allt eftersom slutet på dagen närmade sig.
Japanska Nikkei ligger när detta skrivs på minus 1,0 procent, tyngd av den stärkta yenen.
Den koreanska börsen backar 1,6 procent och Taiwan med 1,4 procent. Bättre går det i Kina där Shanghaibörsen stigit med 1,0 procent när detta skrivs med draghjälp från bankerna. Sedan regeringen utlovat mer stöd till landets industrier eftersom den globala efterfrågan fortsätter att vara svag.
Bland de ledande indikatorerna klockan 08:20 noterar vi att den amerikanska terminen ligger något lägre än i går morse. I Asien faller det bredare AG16 med 0,8 procent och japanska Nikkei med ungefär en procent. Kronan faller mot både euron och dollarn. En dollar kostar nu 7,26 kronor och euron ligger på 9,78 kronor. Euron faller alltså ungefär 0,5 procent mot dollarn. Guldpriset har fallit från 1106 dollar per ounce igår morse till 1093 nu på morgonen. Metallprisindexet har fallit från 284 till 283.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden